Waanrode

De pastorietuin in Waanrode wordt stiltetuin

----------------------------------

De kerkraad Kana-Kortenaken wil de pastorietuin van Waanrode omtoveren tot een 'Tuin van verstilling'. Een must in deze jachtige tijden!  Om het proces in goede banen te leiden hebben ze beroep gedaan op Regionaal Landschap Zuid-Hageland.

Samen met de leden van de kerkraad en het bestuur van de Culturele Dorpsraad werden door het Regionaal Landschap de bestaande structuren en historische beplantingen in kaart gebracht en een nieuw plan opgemaakt. Er komen verschillende rustplekken en panelen met stilteteksten. Met de nieuwe plantenborder wordt de tuin een kleurrijk en geurrijk geheel.

De plannen zijn klaar en de werken zijn gestart. Vorig jaar werd al een deel van de muur van de pastorij gerestaureerd door IGO. Vorige maand is De Winning VZW gestart met de voorbereidende werken: verwijderen van ongewenste planten, het beheer van oude historische planten, herstellen van enkele hagen, het plaatsen van klimhulp voor klimplanten, het maaien van de boomgaard en planten van struiken en bomen. Ook de vijver werd onder handen genomen: het maaien van de oevers en enkele struiken werden verwijderd.

Al vanaf het begin is de Culturele Dorpsraad met veel enthousiasme betrokken bij het project. Vrijwilligers uit de kerkraad en de Dorpsraad gaan de komende weken de rozenperken snoeien, onkruid wieden in de plantenvakken en binnenkort helpen met het aanplanten van de plantenborders. Na de aanplant wordt de blote aarde bedekt met houtsnippers. Zo blijft de onkruidgroei en het onderhoud de eerste jaren beperkt. De paden worden opnieuw opgeharkt en aangewalst zodat ze opnieuw goed begaanbaar zijn.

Er wordt zoveel mogelijk houtafval hergebruikt: rond de composthoop komt een takkenwal, dikker hout wordt verhakseld en met de houtsnippers wordt een nieuw wandelpad gemaakt tussen de oude beuken en de vijver.

Eén van de vrijwilligers heeft een héél bloemrijke tuin en schenkt 450 vaste planten en/of bloembollen om te gebruiken in de plantenborders. Samen met nog 620 extra vaste planten die met projectsubsidies van de Koning Boudewijnstichting en het Leaderproject worden aangekocht, komen we op een totaal van maar liefst 1070 extra planten in de pastorijtuin!

Op maandag 4 april 2022 wordt een plantdag georganiseerd en worden alle vaste planten onder begeleiding van een medewerker van RLZH aangeplant. Kom gerust mee de handen uit de mouwen steken. Alle helpende handen zijn meer dan welkom vanaf 9 uur.

 

GA JE MEE NAAR DE FLORIADE-EXPO 2022?

-----------------------------------------------------------------

De Culturele Dorpsraad Waanrode vzw organiseert in samenwerking met de Koninklijke Fotokring Artosa vzw uit Tienen een daguitstap op zondag 1 mei 2022 naar de tienjaarlijkse Floriade 2022 in Almere.

Vanaf 14 april t/m 9 oktober 2022 is Almere (Ned) het podium voor de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade Expo 2022 met als thema ‘Growing Green Cities’. Info: Website: https://floriade.com/nl

In het 60 hectare grote Floriade-park ontdek je groene oplossingen van innovators uit binnen- en buitenland die onze steden leuker, mooier en duurzamer maken op het gebied van groen, voeding, gezondheid en energie. Op het Floriade-park geniet je van de geur en kleur van bloemen, planten, groenten en fruit.

Floriade vindt slechts één keer in de 10 jaar plaats, dus mis het niet!

Een trip met de kabelbaan is in je inkomticket inbegrepen: zweef hoog boven het Floriade-park in de kabelbaan en maak kennis met dit groene vervoersmiddel van de toekomst. Onderweg geniet je van een prachtig uitzicht over het Floriade-park vanaf 35 meter hoogte. Dat wil en kan je meemaken!

Maar voor wie niet de 60 hectare wil te voet doen, rijdt er ook nog een klassiek toeristisch treintje.

Praktisch:

Vertrek te Schoonderbuken (kerk) omstreeks 6u15 en te Waanrode (kerk) omstreeks 6u35 op zondag 1 mei en vandaar uit naar Tienen en Almere (aankomst rond 10u00). De juiste uren worden later nog meegedeeld aan de deelnemers.

De terugtocht is afhankelijk van de aankomsttijd met een tijdslot van 9 uur tussenin en vatten we aan omstreeks 19u05, conform de rij- en rusttijden van de chauffeur (9u stilstand).

Prijs: vervoer met autocar en inkom inbegrepen: 56 euro per persoon.

Het bedrag dient overgeschreven te worden op rekeningnummer

BE07 4346 2139 7966 van Artosa vzw te Tienen.

Niet inbegrepen: persoonlijke uitgaven in het park of onderweg zoals drank en eten, souvenirs, …

Wie eerst inschrijft (volgorde van betaling geldt als bewijs) heeft zeker plaats. Iedereen mag mee. Voor verdere info of contactgegevens doe je een mail naar danny.huygens1@telenet.be.

Is de bus helemaal volzet, dan kom je op de reservelijst. Als er dan nog iemand zou wegvallen kan je nog mee. Als je toch niet zou meekunnen wordt het overgeschreven bedrag teruggestort op je rekening na de reis. Wie ingeschreven is en niet kan meegaan op 1 mei zorgt zelf best voor een vervanger.

 

CULTURELE DORPSRAAD stelt te koop

---------------------------------------------------------

Het bestuur van de Culturele Dorpsraad heeft beslist volgende elektriciteitswaren te verkopen aan de volgende vastgestelde prijzen:

- 1 Bedrijfsverdeelkast : ingang 63 A met schraag; met 5 stopcontacten -  380 V - 32 A, 4 stopcontacten 380 V – 16 A en 3 stopcontacten 220 V (blauw – aansluiting met adapter voor gewone aansluiting):    500 €

- 2 Verdeelkasten : ingang 32 A - 380 V met 12 stopcontacten 220 V en 1 stopcontact 380 V – 32 A      250 €/stuk

- Elektriciteitskabels:

- 32 m lengte – 380 V – 32 A 130 €

- 11 m lengte – 380 V – 32 A   60 €

- 14 m lengte – 380 V – 32 A   70 €

- 10 m lengte – 380 V – 16 A   30

- 4 halogeenlampen 1000 W – met lamp 5€/stuk

- 11 halogeenlampen 500 W  - met lamp 2€/stuk

- Verlichtingskabels

1      -  9,60m met 3 fittingen (choquets)      20 €

2      -  8m   zonder  fittingen                       12 €

3      – 10m zonder  fittingen                       15 €

4      – 10m zonder  fittingen                       15 €

5      -  20m  met 12 fittingen (choquets)    40 €

6      -  15m met 18 fittingen (choquets)     40 €

7      -  19m met 35 fittingen (choquets)     80 €

- 3 stekkers 380/415 V – 63A             15 €/stuk

- 1 stekker 240/415 V – 16A                 8 €

- 1 stekker opbouw 240/415 – 32A      9 €

- 1 stopcontact 400 V - 32A – 3-polig   5 €

Ook volgende plastiekmaterialen worden te koop aangeboden aan de volgende vastgestelde prijzen:

- 100 plastieken vorken:  2 €

- 350 plastieken messen: 2 €/100

- 870 grote plastieken borden: 4 €/100

Wie interesse heeft in één van deze aanbiedingen, neemt best snel contact met voorzitter Jan Vander Velpen (0495 32 87 30).

Rozenlikeur in nieuw kleedje

----------------------------------------

Al enkele jaren verkoopt de Culturele Dorpsraad de ‘rozenlikeur van Waanrode’. Een lekkere drank in langwerpig-kunstige flesjes van 50 cl en 20 cl. Sinds dit jaar is het flesje van 20 cl veranderd: het is voortaan een mooie kubusvormige fles, maar de inhoud blijft even lekker als vroeger. De rozenlikeur is te verkrijgen aan resp. 15 en 10 euro bij de bestuursleden van de Culturele Dorpsraad en in de Hoevewinkel langs de Oude Tiensestraat. Daar kan je de fles ook laten mee verpakken in een fruit- of groentekorf als geschenk. 

MAANDBLAD 'DE TUINHIER'

-----------------------------------------

‘De Tuinhier’ (vroeger 'De Volkstuin') is een interessant en kwaliteitsvol maandblad, dat handelt over het reilen en zeilen van de tuin. Zowel de groenten-, de fruit- als de bloementuin. Met zorgvuldig gekozen beeldmateriaal (in kleur), een frisse lay-out en een bijhorende lidkaart, die u op vele plaatsen kortingen geeft en dus nog geld opbrengt. Ook is er een rubriek voor bloemenschikkers en eentje voor de kinderen.

De kostprijs voor dit tijdschrift bedraagt slechts 19 euro voor 11 nummers. Dit is een kortingsprijs, voor wie een abonnement op dit tijdschrift neemt via de Culturele Dorpsraad.

Wie een abonnement wenst op dit interessante tijdschrift, kan dit bestellen bij de voorzitter (Oude Diestsestraat 2 – 0495 32 87 30) of via overschrijving van 19 euro op het banknummer BE97 7344 0313 6049 van Culturele Dorpsraad Waanrode, met vermelding ‘abonnement Tuinhier’.

Zeer warm aanbevolen aan alle tuin-, bloemen- en plantenliefhebbers!