Palmares
Een palmares om fier op te zijn !
De dorpsbebloeming heeft Waanrode aardig in de kijker gebracht en heel wat prijzen opgeleverd. Het dorp heeft een palmares verworven, waarop alle inwoners van Waanrode terecht fier mogen zijn.
Zowel in 1982 als in 1983 ontving het dorp een speciale prijs vanwege de Staatssecretaris van Landbouw. Hierdoor was van in den beginne de nationale belangstelling en waardering voor de bebloemingsactie een feit. Maar de grote kentering kwam er in 1984.
1984: In de befaamde Europese bebloemingswedstrijd ‘Entente Florale’ werd Waanrode als nationaal laureaat uitgeroepen tot mooiste bloemendorp van België. De internationale jury kende aan het dorp de Grote Europese Prijs voor Uitmuntendheid toe, wat neerkwam op een tweede prijs na de Zwitserse hoofdstad Bern.
In 1985 werd een herdenkingszuil opgericht als hulde aan alle inwoners voor het leveren van deze unieke prestatie. Alle later behaalde prijzen werden eveneens op deze zuil voor de toekomst vereeuwigd.
1985: Speciale Prijs, buiten categorie, in de nationale wedstrijd Groene Lente van de Vereniging voor Openbaar Groen (V.V.O.G.).
1986: Nationale Ereprijs, voor het privé-initiatief (Groene Lente)
1987, 1988, 1989: telkens een Nationale Ereprijs voor ‘de inspanningen geleverd voor en door de bevolking’.(Groene Lente).
1989: derde prijs in de wedstrijd Groene Ruimten van de provincie Brabant
1990: - Provinciale Ereprijs (Groene Lente);
- Nationaal Laureaat in de Europese bebloemingswedstrijd ‘Entente Florale’
- Europese Ereprijs in de ‘Entente Florale’ (tweede plaats na het Oostenrijkse Offenegg)
1991: - Nationale Ereprijs (Groene Lente)
- Prijs van het Vlaams Commissariaat Generaal voor Toerisme: titel Bloemengemeente (eerste bloem)
1992: - Nationale Ereprijs (Groene Lente)
- tweede bloem als Bloemengemeente
1993: - Nationale Ereprijs (Groene Lente)
1994: - Provinciale Ereprijs (V.V.O.G.)
- Nationale Ereprijs voor het beste Bloemenfeest
- Gemeente in Bloei. tweede plaats op nationaal vlak voor het geheel van de bebloeming
1995: - Grote Nationale Ereprijs Mooiste Bloemendorp (V.V.O.G.)
- Mooist bebloemde gebouw: tweede plaats
1996: - Mooiste bloemendorp
- derde bloem als Bloemengemeente ( hoogste aantal in Belgie)
1997: Provinciale prijs voor de beste sensibiliseringsactie voor de betrokkenheid van de burger
1998: Derde prijs voor het geheel van de bebloeming
1999: Hagelint-prijs
Vanaf 2000 werden geen prijzen meer behaald omdat er geen bebloemingswedstrijden meer werden georganiseerd naar dorpsgerichte initiatieven, maar enkel nog naar grootschalige, gemeentelijke projecten.
2004: Laureaat Dorp op Stap
In 2004 werd Waanrode ‘dankzij de inspanningen van alle inwoners in de bebloeming van het dorp en de reputatie die Waanrode heeft opgebouwd als bloemendorp gedurende 24 jaar’ laureaat voor de provincie Vlaams-Brabant, in de wedstrijd 'Dorp op Stap' van het Festival van Vlaanderen. Aan alle inwoners kon een prachtige beloning worden aangeboden: iedereen mocht op 12 september, een ganse dag, gratis op uitstap naar Brussel voor o.a. een hoogstaand klassiek concert, een uitgebreide middagreceptie en een geleide wandeling doorheen de hoofdstad. Meer dan 300 inwoners maakten de verplaatsing naar Brussel mee. Het werd alleszins een uniek gebeuren omdat men als dorp deze prijs slechts eenmaal kan winnen.
2007: Laureaat ‘Buitengewone Buurt’ (KBS)
Met de prijs “laureaat in de wedstrijd Buiten Gewone Buurt” wilde de Koning Boudewijn Stichting onderlijnen dat de bebloemingsacties “de kwaliteit van het samenleven in het dorp bevordert en de bewoners ervan meer samenbrengt en hen laat participeren aan het dorpsgebeuren”.
2008: Laureaat ‘Dorp met toekomst’
Met het project ’75 jaar grot, een oog voor elke kapel’ werd in deze wedstrijd, georganiseerd door de Landelijke Gilden in partnerschap met Cera, de Vlaamse overheid, Nest, De Zondag en De Weekkrant/De Streekkrant, de provinciale prijs voor Vlaams-Brabant behaald.
2012: 2e prijs in provinciale wedstrijd ’15 jaar Buitengewone Buurt’ van Koning Boudewijn Stichting
Voor de meeste van deze prijzen werden herinneringsplaten, al of niet geschonken door de organisatoren van de betreffende wedstrijden, bevestigd aan de gedenkzuil onder het Torendraaiersbeeld.