Waanrode

De waanroos: Beste streekrecept

De Waanroos: beste streekrecept met honing en rozenlikeur van Waanrode

De meer dan verdiende winnares van de kookwedstrijd tijdens de Bijen- en Bloesemdag 2016 was Leen Bovin. Ze is 12 lentes jong en komt uit Kersbeek. Nogmaals van harte proficiat vanwege het RLZH-team, de jury en het bestuur van de Culturele Dorpsraad van Waanrode!

Wil je thuis graag zelf eens proberen de enige echte Waanroos na te maken? Hieronder vind je het recept.

Benodigdheden voor ± 12 roosjes:

  • 2 vellen bladerdeeg
  • 2 appels met rode schil
  • 100 g bleke rozijnen
  • 6 el Rozenlikeur Waanrode
  • 70 g honing (vb. een mix ½ Klaverhoning en ½ Accaciahoning van Torfs)
  • een vel aluminiumfolie
  • een muffin bakvorm met 12 holtes
  • boter (goei of bakboter naar keuze)

Bereiding:

  • Oven voorverwarmen op 200° C
  • Doe de honing en de rozenlikeur in een pan en laat dit opwarmen zodat de honing smelt en goed mengt met de rozenlikeur. Voeg de rozijnen toe en laat ± 15 minuten weken
  • Snijd uit het bladerdeeg stroken van 6 cm breed en ongeveer 20 cm lang (de restjes kan je makkelijk aan elkaar plakken met wat water en door ze op elkaar te duwen om zo je hele bladerdeegvel op te gebruiken – het eenvoudigst is uiteraard vierkante vellen bladerdeeg, maar met de ronde lukt het ook)
  • Was de appels en verwijder met een appelboor het klokhuis 
  • Snijd de appels met een mandoline in fijne schijfjes van 2 mm dikte
  • Leg halve appelschijfjes op het deeg en laat ze een beetje overlappen

waanroos1

  • Lepel wat geweekte rozijnen met sap over de appelschijfjes (onderaan waar de halve uitsnijding van de appelboor is)
  • Vouw het deeg over de appelschijfjes

waanroos2

  • Maak het begin en einde van de deegvouw licht vochtig met water (deegborsteltje of je vinger) en begin het deeg op te rollen

waanroos3

  • Vet de muffinvorm in met wat boter of gebruik papieren muffinvormpjes
  • Leg de rolletjes in de holtes van een muffinvorm

waanroos4

  • Als je nog een restje sap en rozijnen hebt, kan je deze nu over de roosjes verdelen. Met de bovenliggende rozijnen creëer je zo de illusie van dauwdruppels op de roos en geef je extra smaak aan de appelpartjes met de honing-rozenlikeursaus.
  • Verwarm de oven voor op 200°C en bak de appelroosjes gedurende 5 minuten.

Na 5 minuten bakken moet je de roosjes afdekken met aluminiumfolie want de dunne appelschijfjes durven snel verbranden.

  • Laat nog 20 minuten verder bakken. Als het bladerdeeg krokant gebakken is, mogen de Waanroosjes uit de oven en mogen ze afkoelen op een rooster.

Smakelijk!