Waanrode

Bloemen naar waanrode

Bloemen naar Waanrode genoemd

 

Doorheen de jaren werden verschillende bloemen naar ons dorp genoemd. Ze werden telkens op een plechtige wijze ‘gedoopt’ in aanwezigheid van bekende peters en meters.

We maken kennis met deze bloemen. De belangrijkste en duurste van al deze bloemen is alvast de

 

Roos ‘Waanrode’

Op zondag 6 augustus 1989 werd het absolute hoogtepunt van de viering “850 jaar Waanrode” maar ook van de bebloemingsactie en de Bloemenfeesten van 1989 de doop van de nieuwe roos “Waanrode”. Een jarenlange gekoesterde droom werd werkelijkheid. De befaamde rozenkweker Louis Lens, uit O.-L.-Vrouw-Waver, een groot bewonderaar van het dorp, wilde zijn waardering voor de volgehouden bebloemingsacties uitdrukken door het schenken van de naam “Waanrode” aan zijn nieuwste creatie; een grootbloemige, porseleinroze, heerlijk geurende snijroos. De doop ervan was een ongezien evenement en de belangstelling was dan overrompelend. Aangezien de meter, Prinses Paola, niet kon aanwezig zijn, werd zij op waardige wijze vertegenwoordigd door Barones de Gerlache, wereldvoorzitster van de “Vrienden van Roos”. De peter, pater Phil Bosmans, bezieler van Bond Zonder Naam, was eveneens aanwezig, alsook Louis Tobback, minister van Binnenlandse Zaken, die optrad als getuige.

 

Fuchsia ‘Parel van Waanrode’

Op zondag 2 augustus 1992 werd de fuchsia "Parel van Waanrode" gedoopt. Deze fuchsiavariëteit werd gekweekt door Fons Claes, een vurig fuchsialiefhebber uit Heusden-Zolder. De Parel van Waanrode is een hangfuchsia met een heldergroen, vrij groot blad. De middelgrote bloem is enkel of halfdubbel. De buitenkant van de kelkbladeren en de dikke, halflange tube zijn roomkleurig, overgaand naar roze bij het ouder worden. De toppen van de kelkbladeren zijn groen. De rok is karmijnrood met lichtroze basis en streep. De stamper is zeer lang. De meeldraden hebben bordeauxkleurige toppen die later ook roomkleurig worden. De Parel van Waanrode is een spontane hanger, een stevige groeier en een zware bloeier.

De peter van deze fuchsia was Mark Verachtert, BRTN-presentator. Mimi Smith, VTM-presentator, was de meter.

 

Fuchsia ‘de Torendraaier’

Op zondag 4 augustus 1996 werd, tijdens de Bloemenfeesten, alweer een nieuwe fuchsiavariëteit gedoopt. Deze nieuwe fuchsia werd gekweekt door de heer Marcel Michiels uit Koningshooikt. De speciale bloeiwijze doet aan een gedraaid torentje denken, vandaar de naam “De Torendraaier”, zo genoemd naar de spotnaam van de Waanrodenaren.

Radio- en tv-presentatrice Betty Mellaerts nam het meterschap waar, Jean Claes, voormalig Radio 2-tuinman, werd peter. TV-presentator Jan Van Rompaey was eregetuige.

Twee dahlia’s ‘Echo van Waanrode’ en ‘Waanrode 2000’

Tijdens de Bloemenfeesten van het magische jaar 2000 werden op zondag 6 augustus twee nieuwe dahlia’s gedoopt, nl. “Echo van Waanrode” en “Waanrode 2000”. Deze nieuwe dahlia’s werden respectievelijk gekweekt door de heren Plochaet (Boechout) en Gryson (Laarne) en werden alzo de vierde en vijfde bloem die verwijzen naar ons dorp. Peters en meters waren respectievelijk rijkswachtcommandant Flor Koninckx, bekend van de tv-verkeerstips ‘Kijk Uit’ en zangeres Lisa Del Bo voor “Echo van Waanrode” en oud-wereldatleet Gaston Roelants en wereldfloriste Annemie Duchateau voor “Waanrode 2000”.

 

Fuchsia ‘St.-Bartholomeus’

Op zondag 9 juni 2002 vond de viering van 100 jaar kerk plaats. Na een dankviering in de kerk, voorgegaan door kardinaal Godfried Danneels, werd in de pastorijtuin door de kerkfabriek en de parochie een receptie aangeboden.

Tijdens deze receptie werd een nieuwe fuchsia “St.-Bartholomeus” gedoopt. Het peterschap van deze nieuwe bloem werd waargenomen door de kardinaal, die zelf afkomstig is van de bloemengemeente Kanegem, terwijl onze dorpsgenote Gilberte Paulus, echtgenote van de koster, als meter fungeerde.

 

Fuchsia ‘Waanrode Silver Star’

Tijdens de Bloemenfeesten 2005 werd op zondag 7 augustus een nieuwe fuchsia voorgesteld en gedoopt. Deze kreeg de naam “Waanrode Silver Star”, een duidelijke verwijzing naar de viering van 25 jaar bloemendorp. Twee Belgische bloemendorpen hadden het peter- en meterschap aanvaard van deze nieuwigheid: Westrozebeke en Eupen.

 

Pelargonium ‘Waanrode Jubilo’

Tijdens dezelfde Bloemenfeesten en op dezelfde dag werd ook een nieuwe pelargonium van het type Stellar voorgesteld en gedoopt. Deze kreeg de naam “Waanrode Jubilo”, eveneens als verwijzing naar het zilveren jubileum van Waanrode als bloemendorp. Het peter- en meterschap van deze nieuwe bloem werd waargenomen door de bloemengemeenten Hasselt en Kanegem, met wie Waanrode zeer goede vriendschapsbanden onderhoudt. Zowel de fuchsia “Waanrode Silver Star” als deze bloem werden letterlijk zeer goed gedoopt: het gebeuren vond immers plaats onder een ware regenstortbui.

 

Dahlia ‘de Torendraaier’

Op zondag 8 augustus 2010 werd tijdens de 2e Torendraaiersfeesten, naar aanleiding van de viering van 35 jaar Culturele Dorpsraad, de dahlia ‘de Torendraaier’ gedoopt. Deze bloem was een creatie van Jef Weyts uit Zonhoven. Meter was An Jordens, actrice en journaliste, en peter Johan Craps, verkoopsdirecteur van DCM. De nieuwe dahlia werd opgedragen aan alle inwoners van Waanrode.