Waanrode

Zoals in alle verenigingen zijn ook de geplande activiteiten van de Culturele Dorpsraad Waanrode door de coronacrisis geannuleerd.

------------------------------------------------------------------

Op paasmaandag, 13 april, zou er zo voor de kinderen een ‘Paaseieren rapen’-actie zijn in de pastorietuin. Deze gaat uiteraard niet door.

Ook het herdenkingsconcert ’75 jaar Wapenstilstand WO II’, voorzien op 8 mei in samenwerking met de gemeente Kortenaken in de kerk van Waanrode wordt geannuleerd.

Het tijdschrift ‘De Torendraaier’ met nieuws over het verenigingsleven, dat driemaandelijks verschijnt en normaal gezien ook op 1 april diende te verschijnen, werd niet uitgegeven omdat het verenigingsleven momenteel volledig stil ligt. Wanneer dit verenigingsleven zich kan hernemen, zal ook dit tijdschrift opnieuw verschijnen.

De huldiging van de laureaten van de driejaarlijkse ‘Trofee van Verdienste, nl. Karel Hadermann, St.-Bartolomeuszangkoor, Toneelgroep Lido, Georges Vandijck en Louis Wouters (postuum), wordt uitgesteld tot een latere datum.

Tenslotte zal ook de reis naar Polen, voorzien van 2 tot 10 juli, naar aanleiding van het 100-jarig bestaan van het koor Echo in Bielsko-Biala, niet doorgaan en wordt verschoven naar april 2021 (8-16 april). Info over deze reis vindt men hieronder.

We kunnen ook nog melden dat voor mensen, die graag in Waanrode wat wandelen,  op de website https://www.waanrode.be/index.php/waanrode/dorpsquiz een dorpsquiz en een zoekwedstrijd te vinden zijn (uit het verleden), met voor achteraf ook de antwoorden. Een ideale kans om met het gezin zo Waanrode (nog) beter te leren kennen.

 

WAANRODE OPNIEUW NAAR POLEN in 2020

------------------------------------------------------------------

Sinds 1987 is Waanrode verbroederd met het Poolse koor Echo uit Bielsko-Biala. Verschillende keren was dit koor, al op bezoek in Waanrode en de Waanrodense gastgezinnen en vrienden gingen zelf ook reeds enkele keren op tegenbezoek in Polen.

De tijd heeft geen vat gehad op de vriendschap, die er bestaat tussen het koor Echo en 'de vrienden uit Waanrode en omstreken'. Einde januari viert het koor zijn 100e verjaardag. Een bijzondere reden voor de Culturele Dorpsraad om in 2020 opnieuw een (negende) reis naar Zuid-Polen te organiseren nl. van 2 tot en met 10 juli 2020.

We voorzien een bus van 50 personen. Al wie mee wil (jong of oud, en ook mensen van buiten Waanrode) kan mee. Snel inschrijven is wel de boodschap want het aantal plaatsen in de bus is ‘beperkt’.

1. REISPROGRAMMA

Op donderdag 2 juli vertrekken we ’s morgens en reizen we via Keulen, Dortmund, Hannover, de voormalige grensovergang BRD-DDR door tot voorbij de Poolse grens, waar in Zlotoryia de eerste nacht wordt doorgebracht.

De dag nadien zetten we de reis verder, via een bezoek aan een zeer oud vredeskerkje in Swidnica en de bekende bedevaartsplaats Czestochowa, richting Bielsko-Biala, waar we in de vooravond toekomen.

In Bielsko verblijven we in het prachtig gerestaureerde hotel Debowiec, dat gekomen is op de plaats van hotel Ziad, waar Waanrode in 1989 voor het eerst te gast was.

Tijdens het verblijf in Bielsko-Biala voorzien de volgende dagen alvast bezoeken aan Bielsko-Biala en de historische kunststad Krakau met o.a. zijn prachtige kathedraal, kasteel en markthallen. Ook de Olympische winterstad Zakopane of de Tatrasomgeving ervan, de concentratiekampen van Auschwitz-Birkenau en de zoutmijnen van Wieliczka en andere plaatsen staan op het programma. Uiteraard zal er ook ruimte zijn voor een ontmoeting met de Echo-koorleden om hen te feliciteren met het 100-jarig bestaan.

Op woensdag 8 juli wordt de terugkeer naar Waanrode aangevat en rijden we naar Berlijn. Daar worden de 2 laatste nachten doorgebracht. Op donderdag 9 juli bezoeken we Berlijn, de Duitse hoofdstad. Op vrijdagavond 10 juli is de thuiskomst in Waanrode geprogrammeerd.

We voorzien alleszins een prachtig, veelzijdig en goedgevuld programma met daarbij ook nog een aantal verrassingen, die we nu nog niet mogen of willen verklappen...

Wie vroeger reeds meeging, zal ook kunnen vaststellen dat Polen sinds de laatste jaren enorm is veranderd en op toeristisch gebied heel wat te bieden heeft.

2. DE DEELNEMINGSPRIJS

De prijs voor deze reis is vastgesteld op (slechts) 925 euro. Voor een eenpersoonskamer betaalt men een supplement van 100 euro.

In deze prijs zijn begrepen:

-de autobusreis in luxe-car met bar, tv, toilet enz.

-alle verblijven en maaltijden in de hotels

-alle uitstappen in Polen en Berlijn en maaltijden + 1 drank tijdens deze maaltijden

-de toegangsprijzen en gidskosten voor de bezienswaardigheden

-de begeleiding tijdens de ganse reis door onze tweetalige gids Witold.

Persoonlijke uitgaven (vb. aankoop van geschenken, verteer enz.) zijn natuurlijk niet in de reissom begrepen.

Na de reis wordt, zoals in het verleden, een juiste afrekening worden gemaakt. Een mogelijk batig saldo zal worden terugbetaald aan de deelnemers. Alles is afhankelijk van de wisselkoers van de Poolse zloty.

3. HOE INSCHRIJVEN?

Hebt u interesse? Vraag dan een inschrijvingsformulier aan met de nodige info i.v.m. de betaling van de reiskosten. Wacht echter niet te lang om te beslissen, gelet op het (beperkte) aantal plaatsen. Bij de twee vorige reizen was de bus telkens na 3 weken reeds volzet. Annulatie van de reis is kosteloos mogelijk tot begin mei. Daarna zorgt men best voor een vervanger.

Voor meer info of inschrijving: dorpsraad.waanrode@scarlet.be of bij Jan Vander Velpen, Oude Diestsestraat 2  3473 Waanrode (0495 32 87 30).

4. INFORMATIEVERGADERING

Einde mei vindt er een informatieavond plaats voor alle deelnemers. Daar worden dan de laatste afspraken gemaakt en de laatste informatie verschaft.

 

MAANDBLAD 'DE TUINHIER'

-----------------------------------------

‘De Tuinhier’ (vroeger 'De Volkstuin') is een interessant en kwaliteitsvol maandblad, dat handelt over het reilen en zeilen van de tuin. Zowel de groenten-, de fruit- als de bloementuin. Met zorgvuldig gekozen beeldmateriaal (in kleur), een frisse lay-out en een bijhorende lidkaart, die u op vele plaatsen kortingen geeft en dus nog geld opbrengt. Ook is er een rubriek voor bloemenschikkers en eentje voor de kinderen.

De kostprijs voor dit tijdschrift bedraagt slechts 19 euro voor 11 nummers. Dit is een kortingsprijs, voor wie een abonnement op dit tijdschrift neemt via de Culturele Dorpsraad.

Wie een abonnement wenst op dit interessante tijdschrift, kan dit bestellen bij de voorzitter (Oude Diestsestraat 2 – 0495 32 87 30) of via overschrijving van 19 euro op het banknummer BE97 7344 0313 6049 van Culturele Dorpsraad Waanrode, met vermelding ‘abonnement Tuinhier’.

Zeer warm aanbevolen aan alle tuin-, bloemen- en plantenliefhebbers!