Waanrode

100 Jaar Wapenstilstand – Vredesfakkeltocht met muzikale afsluiter op vrijdag 9 november

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Op vrijdag 9 november 2018 organiseert de Culturele Dorpsraad in samenwerking met de gemeente Kortenaken en de KNSB van Kortenaken om 19 uur een VREDESFAKKELTOCHT naar aanleiding van 100 jaar Wapenstelstand 1918.

De fakkeltocht start om 19 uur aan ‘de Torendraaier’ en gaat via het Dorp naar Bergendal. Daar vindt om 20u de voorstelling plaats van ‘Oorlogsstemmen’ met een optreden van Davy Verlinde.

In Oorlogsstemmen geeft Guy Verlinde een overzicht over de gevolgen van Wereldoorlog I, aan de hand van anekdotes, gedichten en oorlogsliederen als 'In Flanders Fields'. Daarnaast maakt het publiek kennis met belangrijke historische tegenstemmen zoals Martin Luther King en Nelson Mandela. De protest songs van o.a. Bob Dylan en John Lennon tonen de kracht van muziek en kunst als verzetsmiddel tegen gewapende conflicten.

"Oorlogsstemmen zit vol weerhaakjes, die je dwingen na te denken over oorlog en vrede"

Guy Verlinde (°1976) ontbolsterde zich tot de nieuwe blues & roots trots van België. Geïnspireerd door zijn vele muzikale helden ontwikkelde hij zich tot een zeer begenadigd harmonica & slide gitarist. Hij bracht 10 langspelers uit in evenveel jaar, terwijl hij non-stop in binnen- en buitenland toert. Daarnaast is Guy sinds 2012 actief bij Jeunesses Musicales/Jeugd & Muziek Vlaanderen, waar hij verschillende educatieve voorstellingen speelt in scholen.

In 2014 ontwikkelde hij in nauwe samenwerking met het In Flanders Fields Museum "Oorlogsstemmen", voor de hoogste graad van het middelbaar onderwijs. Hij schreef niet enkel nieuwe songs, maar vertaalde ook gedichten uit WOI en zette die op muziek. Deze solovoorstelling brengt hij op 9 november in Bergendal.

Tijdens "Oorlogsstemmen" speelt Guy Verlinde op een variëteit aan resonator gitaren, harmonica's, een weissenborn gitaar en een oude koffer als basdrum, die symbool staat voor de vele vluchtelingen die elke oorlog met zich meebrengt. Een voorstelling die niemand mag missen. De inkom is gratis.

Al wie voor vrede is, is van harte uitgenodigd en welkom in de fakkeltocht.

Streekproducten-Kerst-markt op 2 december 2018

-----------------------------------------------------------------------

Op zondag 2 december vindt van 13u30 tot 18u in zaal Bergendal de zevende Streekproducten-kerst-markt plaats.  De Culturele Dorpsraad van Waanode nodigt, als streekproducent van de rozenlikeur ‘Waanrode’, samen met collega’s-producenten van streekproducten uit Vlaams-Brabant, iedereen van harte uit op deze Kerstmarkt, die u kennis wil doen maken met streekproducten uit Vlaams-Brabant via allerlei (gratis) proevertjes en u reeds in de kerstsfeer wil brengen. Deze markt biedt de kans om originele streek- en andere producten aan te kopen voor de komende kerst- en nieuwjaarsdagen. Tegelijkertijd stellen enkele kunstenaars uit de gemeente Kortenaken enkele van hun werken tentoon. Tijdens deze Kerstmarkt zal Sinterklaas ook alvast van de partij zijn en een bezoek brengen aan de aanwezige kinderen.

Ook aangesloten verenigingen en zelfstandige handelszaken uit ons dorp krijgen de kans om gratis met een stand van eigen (zelfgemaakte) producten deel te nemen aan deze markt. Verenigingen of

zelfstandigen, die dit wensen te doen worden gevraagd dit te melden voor einde oktober per e-mail aan dorpsraad.waanrode@scarlet.be.

Meer info en inschrijvingsformulier voor exposanten: zie hier

meer info en inschrijvingsformulier voor producenten streekproducten: zie hier

Kerstconcert op 16 december 2018

--------------------------------------------------------------------

Als afsluiter van het werkjaar 2018 vindt op zondag 16 december om 19 uur het vijfde Kerstconcert plaats in de kerk, met allerlei Vlaamse en Gregoriaanse kerstliederen en een fantastisch en oogverblindend lichtspektakel, totaal anders dan de vorige jaren. Het wordt weer een prachtig en uniek gebeuren, dat een ode zal zijn aan Louis Wouters, de man die in 2014 startte met dit prachtige initiatief. Verschillende zangers en zangeressen, zoals o.a. Sanne en Jeroen, Bart Everaert en Ann Mineur, Lieveke en Jan Geenen zegden reeds hun medewerking toe als een eerbetoon aan Louis. Michel en Kevin Jordens treden eveneens op en nemen de totale organisatie van het gebeuren op zich. Bruno Wouters staat in voor de verlichting en de klank van het gebeuren. Hou deze avond reeds vrij want het wordt alvast weer mooi.

 

 kerstmarkt

 

Herinneringskaars 85 jaar Grot

-------------------------------------------------------------

Er zijn nog een aantal herinneringskaarsen die ter gelegenheid van de 85e verjaardag van de Grot te koop worden aangeboden in voorraad. Op deze kaars prijkt een foto van de Grot anno 1933 en van de Grot anno 2018. De kaars kan aangeschaft worden bij de leden van de raad van bestuur van de Culturele Dorpsraad alsook nog tijdens de Streekproducten-kerstmarkt op 2 december en het kerstconcert op 16 december (zolang de voorraad strekt) aan de prijs van 5 euro.

MAANDBLAD 'DE TUINHIER'

-----------------------------------------

‘De Tuinhier’ (vroeger 'De Volkstuin') is een interessant en kwaliteitsvol maandblad, dat handelt over het reilen en zeilen van de tuin. Zowel de groenten-, de fruit- als de bloementuin. Met zorgvuldig gekozen beeldmateriaal (in kleur), een frisse lay-out en een bijhorende lidkaart, die u op vele plaatsen kortingen geeft en dus nog geld opbrengt. Ook is er een rubriek voor bloemenschikkers en eentje voor de kinderen.

De kostprijs voor dit tijdschrift bedraagt slechts 16 euro voor 11 nummers. Dit is een kortingsprijs, voor wie een abonnement op dit tijdschrift neemt via de Culturele Dorpsraad.

Wie een abonnement wenst op dit interessante tijdschrift, kan dit bestellen bij de voorzitter (Oude Diestsestraat 2 – 0495 32 87 30) of via overschrijving van 16 euro op het banknummer BE97 7344 0313 6049 van Culturele Dorpsraad Waanrode, met vermelding ‘abonnement Tuinhier’.

Zeer warm aanbevolen aan alle tuin-, bloemen- en plantenliefhebbers!